Focus on Benefits

Freelance Finance Management

Drs. Theo van Kessel RC

Freelance Finance Manager/Business Controller


Mijn drive

Het aansluiten van de werelden van strategie-ontwikkeling, snel veranderende omgevingen, nieuwe agile aanpakken, ambitieus management en mensen in een organisatie die alle veranderingen op hun bord krijgen zie ik als een mooie uitdaging.

Als freelance professional ben ik in staat in korte tijd vertrouwen te winnen en een professioneel team van betrokken medewerkers te vormen. Anderen zien het als één van mijn aansprekende vaardigheden.


Ervaringen als Finance Professional

Als financial heb ik meer dan 25 jaren ervaring opgedaan met bijna alle denkbare inhoudelijke en management issues rond administraties, ERP implementaties, management accounting, investeringsselectie, businesscases, projectcontrol, kostprijscalculaties, financial accounting, standaardisering en inrichting van shared services.

Eerdere rollen als project- en businesscontroller, project portfolio manager  CFO, directeur en programmamanager leerden mij wat bijdraagt aan succes en nog belangrijker wat de grote valkuilen zijn.


Specialisme: (Agile) Project Control/ Benefit Management

Organisaties die de agile projectaanpak doorvoeren ontkomen er niet aan de controlfunctie hierop aan te passen. De klassieke sturing op tijd, budget en kwaliteit volstaat niet meer. 

Ik heb als specialisme de ontwikkeling van rapportages en roadmaps in agile omgevingen voor directies, stuurgroepen en project portfolio boards. Deze instrumenten blijven gericht op de strategie en lange termijn veranderdoelen.
Businesscases zijn hier niet de eenmalige horde die genomen moet worden maar vormen het middelpunt van voortdurende bijstelling en sturing. Het is de basis van Benefit management.

De succesvolle agile benadering in scrumteams blijft daarbij omgemoeid.

Over deze aanpak heb ik in 2016 een cover artikel gepubliceerd in het vakblad van de Vereniging van Register Controllers: Management, Control en Accounting (MCA).


Praktijkervaring

·     Inrichting Project Portfolio Management OV-Chipkaartprogramma, NS

·     Professionaliseren Product- en Kanalenmanagement, NSR Commercie

·    Programmamanager inrichten asset management systeem , NedTrain 

·     Opdrachtgever van een zeer omvangrijke SAP-ERP implementatie binnen NS

·     Kwartiermaker en 10 jaar CFO van NS Vastgoed

·    Inrichting en outsourcing van een HR Shared Service Center (directeur)

·    Oprichting en 'IPO' van een commercieel Vastgoedfonds

·    Vereffening en liquidatie van een grote stichting